Verlies en rouw op school

Wat doe je als ineens Verlies en Rouw de school treft? of dat dit bij jou in de klas gebeurt?

De klas neemt afscheid is een boekje wat door Geneeskunde studenten is gemaakt, waar ik voor ben benaderd om de problematiek te beschrijven wat er met kinderen kan gebeuren als hen dit treft.

Als ineens verlies en rouw de school treft. Ieder kind maakt verlies mee. Dikwijls is dit in huiselijke kring. Kinderen nemen, net als volwassenen, het verlies mee. Dikwijls is het verdriet en de zorg zo groot, dat ze niet meer kunnen leren. Het verdriet neemt het werkgeheugen in beslag en er is geen ruimte meer voor ontwikkeling. 

Kinderen stellen soms de rouw uit en gaan door, of er niets aan de hand is. Uitgestelde rouw komt dan later, in alle heftigheid, terug. Verlies verdient aandacht.

Ook kunnen kinderen zich erg schuldig voelen. Schuldig voelen hoort bij rouw. Schuldig voelen is niet schuldig zijn. Schuldgevoelens moeten wel uitgesproken worden anders kan dit verstrekkende gevolgen krijgen.

Een Goed Verliesprotocol zorgt ervoor dat je niets vergeet bij het regelen als een  Verlies je school treft. De aandacht kan dan gaan naar de mensen die je nodig hebben en deze situatie.

rouwverwerking verliesverwerking leren z-o-wel dyslectie